Kaj označuje sladkorno bolezen, kako si lahko pomagamo in kaj storiti, da nam bo lažje?

Sladkorna bolezen je motnja presnove, ki nastane zaradi pomanjkanja insulina ali odpora tkiv na njegovo delovanje. Insulin je hormon, ki ga kot odgovor na dvig glukoze (sladkorja) po zaužiti hrani ali pijači izloča trebušna slinavka in je nujno potreben za prehod glukoze iz krvi v celice. Osnovna motnja sladkorne bolezni je torej nesposobnost prehajanja sladkorja oz. glukoze iz krvi v celice. To označuje stalno zvišan nivo krvnega sladkorja (hiperglikemija), ki jo lahko spremljajo znaki nenehne žeje in pogostega uriniranja, hujšanja, splošne oslabelosti in motenj zavesti. Dolgoročno pa povzroča poškodbo žil, ledvic in vida.

 

Kdo je podvržen diabetesu?

Največje tveganje obstaja pri ljudeh s prekomerno telesno težo, ki se z leti povečuje. Na to vplivajo različne slabe navade, ki se le še stopnjujejo in krvni tlak pokostokrat narašča. Prav te osebe z povišanim krvnim tlakom so največkrat v nevarnosti, da zbolijo za diabetesom, a se žal tega dejstva dolga leta ne zavedamo: stres, genetski vpliv, nezdrava prehrana, nezadostno gibanje, prevelik vnos hrane. Zaradi ateroskleroze možganskih žil je pri sladkornih bolnikih dvakrat pogostejša kot pri ostalih ljudeh. Prav tako je pogost pojav slaba prekrvavitev in gangrena.

Kaj lahko storimo sami?

Kot preventiva oz. ko že imamo diabetes tipa I. ali diabetes tipa II. lahko za svoje telo storimo veliko prav sami. Potrebno se je posvetiti gibanju, zdravi prehrani, ali jemati preparate prehranskih dopolnil, ki vsebuje substance z pozitivnim delovanjem na sladkor in holesterol v krvi.

Te substance so: krom, izvleček cimeta, izvleček listov bele murve in izvleček listov gurmar.

Kako lahko substance pozitivno vplivajo na naše telo?

Krom pripomore k pravilnemu delovanju inzulina v telesu. Inzulin je hormon, kateremu se lahko zahvalimo, da sladkor pride v celice in se tam pretvori v energijo. Pomaga tudi znižati nivo škodljivega holesterola v krvi in povišati nivo koristnega holesterola, zaradi katerega je tveganje za srčne bolezni manjše.
(reference: Diabetes Care, volume 26, number 12, December 2003, page 3215-3218)

Cimet  (lat. Cinnamomum cassia) v majhnih količinah lahko izboljšuje metabolizem sladkorja v krvi in istočasno ugodno vpliva na holesterol in maščobe v krvi. V primeru diabetesa tipa II. tvori odpornost na inzulin. Izvleček cimeta precej izboljša uporabo glukoze oz. sladkorja v celicah. Je močan antioksidant. 
(reference: I.Agric Food Chem. 2004 Mar.10;52(5):1385-9)

Listi bele murve (lat. Morus alba) je najnovejša super hrana za tiste, s povišanim tveganjem za nastanek diabetesa, ali obolele diabetesa tipa II. Blokira namreč črevesni encim, ki prebavlja ogljikove hidrate, tako da se škrob in sladkor (saharoza) razgradita počasneje, kar zmanjša nihanje krvnega sladkorja.

Listi gurmar (lat. Gymnema sylvestre) raste na območju Indije in Afrike, v zadnjem času pa je čedalje bolj poznan tudi v drugih delih sveta. Žvečenje listov gurmarja že več kot dva tisoč let pripomore k lajšanju težav, povezanih s sladkorno boleznijo. Znanstvene raziskave potrjujejo učinke, da je gurmar nepogrešljivi del tradicionalne indijske medicine ajurvede. Glavna učinkovina gurmarja je gimnemična kislina, ki ima podobno molekularno sestavo kot glukoza in na naš organizem pa deluje dvojno. In sicer upočasnuje izločanje sladkorja v krvi ter spodbuja rast celic v trebušni slinavki, ki proizvajajo inzulin. Na ta način se uravnava sladkor v krvi, kar je koristno za ljudi, ki trpijo za kronično hiperglikemijo. Kot drugo, pa deluje na naše receptorje kot sladek okus tako, da zavira njegovo zaznavanje. S tem se zmanjša hrepenenje po sladkem. 

Delovanje gurmarja: zavira zaznavanje sladkega okusa, pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi, spodbuja delovanje trebušne slinavke in proizvodnjo inzulina, zmanjšuje hrepenenje po sladkem, vzdržuje uravnotežen tek, pripomore k doseganju in ohranjanju zdrave telesne teže.

Dejavniki, ki vplivajo na diabetes so:

- stres

- genetski vpliv

- nezdrava prehrana

- nezadostno gibanje

- tolstost

Sladkorno bolezen delimo na Tip I. In Tip II.

 

Tip I. (sladkorna bolezen je odvisna od inzulina):

- pojavi se v otroštvu in mladosti (največ v puberteti) oziroma do 30. leta starosti,  

- je avtoimunska bolezen,

- njegova osnova je najverjetneje nesrečna kombinacija dedne zasnove; verjetnost, da zboli otrok, katerega eden od staršev je diabetik, je 2 do 5 odstotkov; če sta diabetika oba starša je verjetnost, da bo diabetik tudi otrok za 30 odstotkov,

- zdravljenje z inzulinom je nujno že vse od pojava bolezni, inzulin je z injekcijami treba nadomeščati do konca življenja,

- za boleznijo tipa I. je obolelih okrog 10 % diabetikov, med njimi so otroci (v Sloveniji jih je okrog 300).

 

Tip II. (sladkorna bolezen):

- je najpogostejša oblika sladkorne bolezni in jo ima približno 90 % vseh diabetikov,  

- osnova je verjetno genetska,

- ne gre za pomanjkanje inzulina, pač pa za odpor proti njegovemu delovanju (lahko ga je celo preveč),

- odpornost na inzulin se s starostjo povečuje (če je za to dedna osnova); hiperglikemija je sprva zmerna, nato se povečuje,

- pri zdravljenju zadoščajo dieta in antidiabetične tablete, sočasno je treba zdraviti tudi težave, ki se pojavljajo vzporedno (povečan krvni sladkor, preveč maščobe v krvi, povečan krvni tlak) oziroma zmanjšati telesno težo v kolikor je ta prevelika in opustiti kajenje;

- z leti lahko bolniki dosežejo tako visoke vrednosti glukoze v krvi, da je potrebno zdravljenje z inzulinskimi injekcijami,

- tako k nastanku kot tudi k poslabšanju bolezni pripomorejo neustrezne življenjske okoliščine (neprimerna prehrana, prevelika telesna teža, premalo gibanja, stres).