Vitamini in minerali – zakaj so pomembni?

Vitamini so organske snovi, potrebne za normalno delovanje organov v našem telesu. Pomembni so za uravnavanje presnove, rasti, razmnoževanje in delovanje tkiv ter organov. Telo samo ne proizvaja vseh vitaminov ali v dovolj veliki količini, da bi zadovoljili potrebo po njih, predvsem v starejši dobi, ko je potreba po njih zelo velika. Zato vitamine vnašamo v telo s pravilno zdravo prehrano ali s prehranskimi dodatki. Sonce pospeši nastajanje vitamina D v koži, medtem ko črevesne bakterije proizvajajo vitamin K in biotin. Vitamine skupine B, ter A, E, C, folno kislino in pantotensko kislino vnašamo z zdravo prehrano ali prehranskimi dopolnili. Vsak vitamin posebej ima pomembno vlogo v telesu in ga nobeden izmed drugih ne more nadomestiti.

Minerali so snovi anorganskega izvora, največkrat v obliki soli. So nujno potrebni za vnos in normalno delovanje vitaminov v telesu. Telo mineralov samo ne proizvaja, zato jih vnašamo v organizem z zdravo prehrano ali prehranskimi dodatki. Med makroelemente spadajo kalcij, kalij, fosfor, klor, natrij, magnezij in žveplo. Med mikroelemente pa uvršamo jod, železo, baker, mangan, cink, krom, fluor, selen, molibden, kobalt.

Kdaj se odločimo za prehranske dodatke?

Če telo ne zaužije dovolj vitaminov in mineralov iz hrane, lahko pride do hude motnje presnove, okvaro organov ali številnih bolezni. Zato se odločimo za dodajanje vitaminov in mineralov v obliki kapsul ali tablet takrat, ko ob normalni prehrani telo potrebuje dodatno količino teh snovi zaradi:

-povečane potrebe po vitaminih in mineralih v času nosečnosti, obdobju rasti (otroci in mladostniki), psihične obremenitve, pri povečani fizični aktivnosti, bolezni ali okrevanju, kadar smo izčrpani ali utrujeni;

-nezadostnega vnosa vitaminov s hrano (podhranjenost, hujšanje, diete);

-povečanja izločanja iz telesa (sladkorna bolezen, okvara ledvic);

-zmanjšanja vsrkavanja v črevesju (uporaba antibiotikov, okvara črevesja, jeter);

 

Prehranska dopolnila so izdelki, ki jih lahko kupimo v lekarni ali na spletni strani www.bitax.si. So pomemben prehranski dodatek, zato je skoraj nujno, da ga imamo doma ob morebitni nujni potrebi. Ker so na tržišču v različnih dozah in sestavah, jih dobro preverite.

Izdelek "Multi + Kolostrum" so žvečljite tablete za otroke in odrasle, ki podpirajo imunski sistem. Vsebuje naravni KOLOSTRUM, ki močno podpira imunske celice za zdravo življenje. Ena škatlica vsebuje 3 različne okuse: gozdno jagodo, marelico in borovnico. Poskusite jih in s tem zaščitite svoje telo pred virusi še pred napadom različnih bolezni.

V naši spletni trgovini vam nudimo kvalitetne vitaminske izdelke za odrasle in otroke, preverjenega porekla.